Ελληνικό Φάρμακο

Γράφτηκε από τον/την tzoulis. Καταχωρήθηκε στο Θέματα Υγείας

Σε ώρες κρίσης, κι απέραντης ανεργίας στη Δ. Μακεδονία,  elliniko farmako

στοιχειώδης ένδειξη πατριωτισμού επιβάλει

την προτίμησή μας στο Ελληνικό Φάρμακο.

Ενασβεστίωση της πολφικής κοιλότητας (Φανή Γιανούλα μέλος ΟΣΚ)

Γράφτηκε από τον/την Super User. Καταχωρήθηκε στο Θέματα Υγείας

Ενασβεστίωση της πολφικής κοιλότητας μετά από τραύμα σε νεαρά μόνιμα δοντια-αιτιοπαθογενεια, κλινική εικόνα, θεραπευτική αντιμετώπιση

Τραυματισμοί τόσο των σκληρών οδοντικών ιστών όσο και του περιοδοντίου οδηγούν σε ενασβεστίω- ση της πολφικής κοιλότητας των δοντιών με ποικιλία ενασβεστιωμένων δομών που αποτελούνται από τρι- τογενή οδοντίνη, οστεοδοντίνη ή και ινοοδοντίνη. Χημικά, οι πολφόλιθοι αποτελούνται από Ca και Ρ καθώς και από κολλαγόνο. Σημαντικό ρόλο για τον σχηματισμό τους παίζει η οστεοποντίνη. Ο ακριβής μηχανισμός της πολφικής ενασβεστίωσης δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως. Φαίνεται όμως ότι οι μηχανισμοί αρχικής ενασβεστίωσης συστατικού του πολφού μετά από διέγερση προϋπαρχόντων οδοντινοβλαστών ή διαφοροποίηση πολφικών κυττάρων, ή από τραυματισμό της νευροαγγειακής παροχής του πολφού λόγω πήξης του αίματος, ενδοπολφικής αιμορραγίας μετά από τραύμα ή μόλυνσης έχουν επανειλημμένα υπο- στηριχθεί Η κλινική εικόνα του ενασβεστιωμένου δοντιού συνίσταται σε σκούρα κίτρινη απόχρωση της μύλης του ενώ η ακτινογραφική εικόνα σε ριζικούς σωλήνες μερικώς ή πλήρως αποφραγμένους με σκλη¬ρό ενασβεστιωμένο ιστό αλλά φυσιολογικό περιοδόντιο. Η θεραπευτική αντιμετώπισή τους γίνεται με συνε¬χή ακτινογραφική παρακολούθηση της ενασβεστίωσης, ώστε να είναι δυνατή σε περίπτωση επιπλοκών από τους περιακρορριζικούς ιστούς η συντηρητική αντιμετώπιση με ενδοδοντική θεραπεία.

Ολόκληρο το κείμενο σε PDF.

Εξέταση για HIV και δοκιμή της σε οδοντιατρείο

Γράφτηκε από τον/την tzoulis. Καταχωρήθηκε στο Θέματα Υγείας

     
Σε ολόκληρο τον κόσμο περίπου 34 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον HIV/AIDS. Εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από τον ιό σε ετήσια βάση. Μόνο στις ΗΠΑ, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υπολογίζει πως 1.14 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 13 ετών ζουν με HIV/AIDS, εκ των οποίων οι 207600(18,1%) δε γνωρίζουν πως έχουν προσβληθεί.
 

Συντηρητική ενδοδοντική θεραπεία

Γράφτηκε από τον/την Super User. Καταχωρήθηκε στο Θέματα Υγείας

Συντηρητική ενδοδοντική θεραπεία
Η συντηρητική ενδοδοντική θεραπεία (ή απονεύρωση) αποτελεί μια θεραπευτική διαδικασία που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των παθήσεων του πολφού και των περιακρορριζικών ιστών. 

Αποτελεί την ουσιαστικότερη θεραπευτική παρέμβαση για τη πρόληψη της απώλειας ενός δοντιού.

 

Για την πληρέστερη κατανόηση της διαδικασίας, κρίνεται σκόπιμη μια σύντομη περιγραφή της ανατομίας του δοντιού. Ο πολφός είναι ο μαλακός ιστός που εντοπίζεται στο εσωτερικό του δοντιού και καλύπτεται από την οδοντίνη και την αδαμαντίνη.  Αποτελείται από αγγεία, νευρικές ίνες και συνδετικό ιστό. Εκτείνεται ως το άκρο της ρίζας (ακρορρίζιο) και μέσω αυτού επικοινωνεί με τους ιστούς που περιβάλλουν τη ρίζα (περιακρορριζικούς ιστούς). Ο πολφός διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο κατά την διάπλαση και ανάπτυξη των δοντιών.

Μέλη